Kan ik een elektrische fiets buiten laten staan?

Veel eigenaren van een elektrische fiets of scooter vragen zich af of zij hun voertuig buiten kunnen laten staan. Dat is logisch, want je hebt met een luxe product te maken waar je graag langere tijd van wilt genieten. En omdat we in Nederland te maken hebben met verschillende weertypen, krijgt je e-bike gedurende het jaar te maken met allerlei omstandigheden. Gelukkig kan de elektrische fiets tegen een stootje! Maar hoe zit het met het buiten stallen van de elektrische fiets?

Elektrische fiets in de buitenlucht stallen

Mogelijk heb je wel eens gehoord over accu’s van de elektrische fiets die aantoonbaar minder goed presteerden als gevolg van (zware) regenval of vorst. Gelukkig behoort dat met de nieuwe modellen van de elektrische fiets grotendeels tot het verleden. Wel is het belangrijk om, waar mogelijk, de e-bike binnen of onder een afdakje te stallen. Dit voorkomt dat de fiets in aanraking komt met regen, sneeuw en vorst. Dit zijn omstandigheden die het proces van roestvorming kunnen versnellen, en het kan zowel het frame als de accu van de e-bike beslaan.

Gebruik je de elektrische fiets niet en stal je deze toch buiten? Zorg er dan in ieder geval om dat je de accu meeneemt naar binnen. Je slaat twee vliegen in één klap: de accu blijft langer goed en de e-bike wordt minder interessant voor diefstal.

elektrische fiets buitenlucht

Extreme warmte of kou

Accu’s van de elektrische fiets, evenals die van de elektrische scooter, kunnen niet erg goed tegen extreme weersomstandigheden. We hebben het dan bijvoorbeeld over (matige) vorst of extra hoge temperaturen van boven de 30 graden. Is de accu van de elektrische fiets niet in het frame verwerkt, dan is het belangrijk om deze zelf te verwijderen als je de fiets langere tijd buiten stalt. Is de accu wél in het frame verwerkt, dan is het belangrijk om gedurende extreme weersomstandigheden de e-bike op een droge en liefst neutrale plek te stallen.

Conclusie: elektrische fiets buiten laten staan?

In grote delen van het jaar is het in Nederland geen enkel probleem om de elektrische fiets buiten te laten staan. Wel is het verstandig om de fiets enigerwijs onder een afdakje te plaatsen. Ook het meenemen van de accu naar binnen is verstandig. Gemiddeld genomen gaat een accu zeker 5 jaar mee, en dit kan je nog verder verlengen door bewust met je elektrische fiets en accu om te gaan.