De beste bannenspanning voor elektrische fietsen

Heb je jezelf wel eens afgevraagd wat de ideale bandenspanning van een elektrische fiets is? Niet? Zonde, want met de juiste bandenspanning fiets je comfortabeler. Bovendien gaat de accu ook een stuk langer mee. De bandenspanning drukken we uit in ‘bar’. Welke druk er op de banden moet staan, dat is afhankelijk van de breedte van de band. We vertellen je alles over de ideale bandenspanning voor een elektrische fiets.

Elektrische fiets bandenspanning

De breedte van de fietsband bepaalt de gewenste bandenspanning. De breedte en ook de druk staan altijd vermeld op de band, en deze mag absoluut niet overschreden worden. Stel dat de band van je elektrische fiets vier centimeter breed is, dan kan de bandenspanning variëren tussen de 4 en 5 bar. Net als bij de banden van een normale fiets, kan ook bij de elektrische fiets de bandenspanning na verloop van tijd afnemen. Heb je het gevoel dat je extra zwaar moet trappen of zelfs een beetje wordt tegengewerkt? Grote kans dat de bandenspanning dan niet optimaal is.

Wat moet je doen? De bandenspanning kan je meten door middel van een pomp met drukmeter. Controleer regelmatig de druk op de banden, en verzeker jezelf van de optimale fietsbeleving.

bandenspanning

Hoge of lage bandenspanning e-bike

Een hoge of te lage bandenspanning van de e-bike merk je vrijwel direct. Heb je het idee dat je elke hobbel twee keer zo hard voelt? Dan zijn de banden van de e-bike waarschijnlijk te hard opgepompt. Dit is riskant, want je banden slijten sneller en (grotere) steentjes kunnen zelfs zorgen voor een lekke band. Dat is met snelheden tot 25 kilometer per uur behoorlijk gevaarlijk. Een te lage bandenspanning is daarentegen minder gevaarlijk, maar heeft vooral een effect op het comfort.

Waar moet je rekening mee houden?

Wil je altijd genieten van het optimale comfort tijdens je fietsritten? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende factoren die invloed hebben op de elektrische fiets. Gebruik je een elektrische bakfiets, en vervoer je hierin je kinderen of zware boodschappen, dan is het prettig om iets meer lucht in de banden te hebben. Pak je de elektrische fiets om op het werk te komen, dan is het juist fijn om de druk iets lager, maar wel afdoende op spanning te houden.

Verleng je accuduur met de juiste bandenspanning  

De accu is vanzelfsprekend een cruciaal onderdeel van de elektrische fiets. En ondanks dat je elke dag de accu kunt opladen, is het verstandig om de accu, waar mogelijk, te sparen. Dit kan je onder meer doen door de bandenspanning van de elektrische fiets optimaal te houden. Controleer periodiek de spanning, en houd er ook rekening mee dat de jaargetijden en weersomstandigheden invloed hebben op de bandenspanning. Indirect beïnvloedt dit ook de levensduur van de accu.

Wil je dus langer dan gemiddeld genieten van de elektrische fiets en de accuduur optimaliseren? Houd de bandenspanning van jouw e-bike goed in de gaten.